سفر به یکی ازافتخارات تمدن ایران زمین که در جهان سرآمد است و در شهر شوشتر واقع در استان خوزستان ،استانی در دامنه های سلسه جبال زاگراس قرار دارد.
شهر شوشتر در منطقه گرمسیر واقع شده و به همین دلیل بافت شهر با هدف خنک شدن آن طراحی شده است که این را می توان در گذر از کوچه ها و گذرگاه های پر پیچ وخم که علاوه بر اتصال قسمت های مختلف شهر به هم، باعث تهویه هوا نیز میگردد. سازه های آبی شوشتر، سیستمی با هماهنگی و پیوستگی فوق العاده از تونلها، آبشارها، بندها، پل ها، آسیاب ها و کانال های بزرگ هدایت آب است که در کنار هم کار می کنند.
این سازه نشان دهنده پیشرفت صنعت و تکنولوژی در ایران باستان است. بنیان گذار این سازه عظیم داریوش هخامنشی است که در سالهای پی در پی توسط سلسه های مختلف همچون ساسانیان مورد بازسازی قرار گرفت و توسط همین سلسله ساخت آن به پایان رسید. قابلیت های گوناگونی همچون سیستم ذخیره آب، تعبیه آسیاب ها، تقسیم آب رودخانه و سیستم دفاعی که در ساخت این سازه به عمل آمده است مجموعه ای از نبوغ مهندسین آن دوره را به رخ می کشد. در عهد باستان این سازه کانالی انحرافی در رود کارون به وجود آورده که با هدف حفر خندق بزرگ در اطراف شهر شوشتر برای جلوگیری از تجاوز مهماجمان بوده و با احداث پل ها و دروازه ها می توانستند رفت و آمدها را کنترل کنند تا از ورود دشمنان و غریبه ها به داخل شهر جلوگیری کنند.
رودخانه گرگر که آسیاب ها و آبشار های شوشتر در مسیر آن قرار دارد، رودی انسان ساخت است که احداث آن به دوره اردشیر بابکان، در حکمرانی ساسانی نسبت داده اند.
این اثر در سال1377 توسط سازمان میراث فرهنگی در فهرست آثار ملی ثبت شد و به عنوان دهمین اثر ایران به سازمان میراث جهانی یونسکو معرفی شد و درسال 2009 به عنوان “نظام آبی تاریخی شوشتر” ثبت جهانی گردید. این مجموعه متشکل از بخش هایی همچون: بند میزان، برج کلاه فرنگی، رودخانه دست کند گرگر، مجموعه آبشارها و آسیاب های آبی، بند برج عیار و نیایشگاه صایین، بند ماهی بازان شوشتر یا بند خدا آفرین، قلعه سلاسل، کانال داریون، پل بند شادروان، بند خاک، پل بند لشکر و پل شاه علی و بند شرابدار می باشد.
سازه های آبی شوشتر، این مجموعه صنعتی بزرگ، در جنوب پل بند گرگر و خیابان شریعتی حد فاصل بند گرگر تا بند عیار قرار دارد و زمان بازدید از آن در تابستان 8صبح تا 8 شب و در زمستان تا پنج ونیم بعداز ظهر می باشد.
نگارنده: عسل حسینی